Haag bewateren

Voor het optimaal laten floreren van uw haag, is het water geven een essentiële voorwaarde. Hoewel er qua benodigde bewatering verschil kan zitten afhankelijk van soort, zijn er een aantal universele stelregels. Zo is het bij de aanplant van hagen essentieel om voldoende water te geven. Zelfs in de winter is dit belangrijk. De druppelslangen van Gras en Groen vervullen hierbij een belangrijke rol; zij zorgen ervoor de ook de wortels van voldoende water worden voorzien.

Het belang van water geven

  • Vorming van gezond wortelgestel
  • Behoud mooie, groene kleur
  • Stimuleert voedingsopname en gaat uitdroging tegen
  • Sterke en dichtbegroeide haag als gevolg
  • Gecontroleerde, automatische bewatering met druppelslangen

Wanneer water geven?

Er zijn verschillende factoren van invloed op de waterbehoefte van tuinplanten. Dit zit hem ondere andere in de standplaats van uw haag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verhouding tussen zon en schaduw, de hoeveelheid wind en de grondsoort. Al deze factoren beïnvloeden namelijk de hoeveelheid aanwezig vocht in de grond. Ook de tijd van het jaar speelt een belangrijke rol. Met name van maart tot het einde van de zomer verbruiken hagen veel water. Wanneer u signaleert dat de bladeren van de haag slap gaan hangen, geef de plant dan water. Sproei bij voorkeur in de ochtend of avond. Er gaat dan door verdamping minder vocht verloren.

Een kort overzicht;

Temperatuur

Frequentie

16-20 °C

Eenmaal per week

21-25 °C

Tweemaal per week

26-30 °C

Driemaal per week

31 °C en meer

Om de dag

Druppelslangen

Druppelslangen van Gras en Groen zorgen voor een gecontroleerde, automatische bewatering van uw haag. Een groot voordeel van deze druppelslangen is dat zij niet alleen de bladeren voorzien van water, maar ook dat deel waar het het meest waardevol is; de wortels. Hiermee zijn zij sterk bevorderend voor een lange levensduur van de hagen. Bekijk hier ons assortiment druppelslangen.

druppelslangen op de haag • Gras en Groen Hagen

Hoeveelheid water per 5 strekkende meters haag

Diepte plantgat

Kleigrond

Zandgrond

30 centimeter

13,5 liter

30 liter

60 centimeter

125 liter

270 liter

90 centimeter

250 liter

550 liter

Hoeveel water geven?

Het is belangrijk dat u de hagen voorziet van de juiste hoeveelheid vocht. U kunt na het sproeien met een schep in de grond controleren of er voldoende vocht is afgegeven. De grond moet minimaal 20 tot 25 centimeter diep vochtig zijn. Onthoud dat teveel vocht even schadelijk is als te weinig vocht. Wortels die langdurig te nat zijn gaan rotten, waardoor de haag zal afsterven. Het kan raadzaam zijn om aan de buitenkant van de geul waarin de haag is aangeplant, een kleine gietrand te maken. Dit is een verhoogde rand van zo’n 15 tot 25 centimeter rondom de kluit van de haag, en gaat waterverspilling tegen.

Haag onderhoud door Gras en Groen

Gras en Groen kan voor u het bewateren verzorgen. Wanneer u uw haag laat aanplanten bij Gras en Groen, zullen wij u op dat moment naar wens van advies voorzien over het bewateren van uw haag, zodat u altijd de juiste frequentie en de juiste hoeveelheid water zult gebruiken. Klik hier voor meer informatie over onze onderhoudsservice.

onderhoud hagen door gras en groen • Gras en Groen Hagen