Ligusterhaag

De Ligusterhaag is een haagplant die zeker tegen een stootje kan. Ze zijn winterhard, maar kunnen in een strenge winter wel een deel van hun bladeren verliezen en dus deels groenblijvend. Door de dichte begroeiing en snelle groei is het een zeer populaire plantensoort die als basis dient voor een haag. Hij is bovendien onderhoudsarm en en zeer gemakkelijk te snoeien.

De Ligusterhaag is een populaire optie om door Gras en Groen als haag aan te laten planten, en zo jarenlang verzekerd te zijn van privacy en een kleurrijke tuin.

De voordelen van de Ligusterhaag

 • Directe privacy door dichte begroeiing
 • Mooie groene, natuurlijke kleur
 • Zeer gemakkelijk te verzorgen en onderhouden
 • Mooie witte bloemetjes en rode besjes in bloei
 • Strakke snoeivormen

De Liguster

De ligustersoort bevat planten die tot één van de snelstgroeienden gerekend worden. Ze beschikken door het type blad over een vriendelijke en zachte uitstraling, en zijn bovendien zeer gemakkelijk te onderhouden.

De liguster is een deels groenblijvende haag. Dat wil zeggen dat ze in strenge winters hun bladeren kunnen verliezen, en in het voorjaar weer opnieuw teruggroeien.

Tevens wordt de liguster gekenmerkt door de kleine, witte bloempjes die verschijnen wanneer de plant in bloei staat. Deze zullen in een haag echter niet vaak zichtbaar zijn, vanwege het feit dat de takken die de bloemen dragen vaak gesnoeid worden.

De liguster • Gras en Groen Hagen

Aantal liguster planten

Bij het aanplanten van een Liguster zorgen wij ervoor dat het juiste aantal planten in één strekkende meter haag komt te staan. Uw haag zal daardoor direct volledig dicht zijn. In de toekomst zal uw haag nog hoger en breder uitgroeien, waardoor uw tuin nog verder afgeschermd wordt. Over het algemeen zijn er per meter ongeveer drie Liguster planten nodig.

Geschikte plaats/ondergrond

Zoals hierboven reeds geschetst groeit de liguster in hoog tempo. Bij aanplanting is ze vrij laag, maar al snel zal ze sterk gaan groeien. Bovendien moet u niet te veel rekening houden met zonlicht of schaduw. U moet er juist op letten dat de haag voldoende zonlicht krijgt in de groeifase maar dat er geen rechtstreeks zonlicht op de wortels terecht komt. De ligusterhaag kan groeien op allerlei bodemsoorten, al gaat de voorkeur uit naar een pH-neutrale (pH 6) ondergrond.

Smartmockups_kck532e5 • Gras en Groen Hagen
Ligusterhaag laten aanplanten? Vraag vrijblijvend offerte aan!
Vakkundige aanplantservice
100% aangroeigarantie
Gratis advies en inmeten op locatie

Manier van aanplanten

De meest geschikte periode om zelf een ligusterhaag te planten is november tot en met april. Net zoals bij de meeste andere hagen doet u dit door een geul te graven, waarin compost of humusrijke grond wordt aangebracht. Deze voedingsbodem is de ideale bodem voor de haag. Breng ze vervolgens aan in de geul en zet ze goed vast door wat aarde toe te voegen. U kunt uw voet gebruiken om de grond vervolgens te verstevigen.

Vervolgens moet u zeker voldoende water geven om de groei nog wat te stimuleren. Vooral in het eerste jaar na aanplanting heeft de ligusterhaag veel water nodig.

manieren van aanplanten • Gras en Groen Hagen
stappenplan snoeiwijze • Gras en Groen Hagen

Snoeiwijze en -periode ligusterhaag

De ligusterhaag groeit snel, zo’n 30 centimeter per jaar, en moet dan ook af en toe gesnoeid worden om zo de mooie vorm te behouden. Doe dit ongeveer twee keer per jaar. Gezien het feit dat de bladeren kwetsbaar zijn, is het belangrijk niet te snoeien bij extreem lage of hoge temperaturen.

Als u een compacte ligusterhaag wilt creëren in uw tuin, kunt u het beste 3 keer per jaar de heggenschaar tevoorschijn halen.

De beste snoeiperiode is in mei/juli en september. Snoei in het voorjaar zo min mogelijk voor een prachtige en optimale bloei. Bij weinig snoei zal de gewone liguster witte bloemen geven in de zomerperiode. Deze bloemen trekken mooie vlinders aan. In het najaar verschijnen er zwarte bessen.

Laat uw haag aanplanten door Gras en Groen

Wilt u een ligusterhaag in uw tuin, laat deze dan aanplanten door Gras en Groen Hagen. Onze medewerkers zorgen ervoor dat uw haag perfect wordt geplaatst. Bovendien krijgt u de garantie dat wij kwalitatief zeer goede hulst planten leveren en aanplanten.

Heeft u interesse, vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Voordelen Gras en Groen aanplantservice

 • Uw haag wordt aangeplant in een waterdoorlatende ondergrond
 • Gras en Groen zorgt voor een vruchtbare bodem
 • Uw haag wordt in een rechte lijn aangeplant
 • Onze hoveniers snoeien uw haag na aanplanten in vorm
 • Naar wens leggen wij druppelslangen aan bij uw haag
 • U krijgt duidelijke instructies voor het onderhoud van uw haag