Haag onderhoud

De taxuskever bestrijden

Geplaatst: 11/06/2020 Aangepast: 07/10/2020

De taxuskever is een plaag die relatief veel voorkomt in een aantal siergewassen, zoals bijvoorbeeld rhododendron, azalea en cyclaam. De kever is in staak flinke schade aan te richten aan uw planten. Dit doen ze door aan het wortelgestel te eten, maar ook aan stengels en bladeren. Benieuwd hoe u deze taxuskever kunt bestrijden? Lees dan verder!

Hoe ziet de taxuskever eruit?

Volwassen taxuskevers zijn ongeveer 8 tot 12 mm lang, en ze zijn te herkennen aan hun matzwarte oppervlak met kleine gele vlekjes. Ze zijn echter lastig waar te nemen, omdat ze met name ‘s nachts actief zijn. De taxuskever kan niet vliegen, want inhoudt dat hij zich alleen kruipend verplaatst. Ze komen dus vaak uit de tuin van de buren. De larven van de taxuskever zijn erg klein, en hebben een donkerbruine kop op hun witte lijf.

Engerlingen van de taxuskever

Het larvenstadium van de taxuskever is de engerling. Ik ken ze nog van vroeger van mijn werkzaamheden bij een boomkwekerij. Als de containers van slecht groeiende bomen drijfnat waren dan kon je er bijna zeker van zijn dat je ze aantrof. De aangetaste wortels konden het gegeven water niet meer opnemen.

Wanneer de temperatuur weer iets aangenamer begint te worden, worden ook de engerlingen weer actief. In het voorjaar verpoppen de engerlingen zich in de grond, waarna de meeste taxuskevers rond mei tevoorschijn komen. De taxuskever verspreidt zich over het algemeen een stuk minder dan andere insecten, omdat ze niet kunnen vliegen. Een bijzonder feitje over de taxuskever is ook dat ze zich parthenogenetisch voortplanten. Eén vrouwtje kan dus al een nieuwe populatie beginnen!

Zoals aangegeven zijn de meeste taxuskevers ‘s nachts actief, en voeden zij zich door ronde inkepingen aan de rand van het blad. Een taxuskever eet nooit in het midden van het blad. Ze kunnen in één seizoen honderden eieren zeggen, waar de daaruit komende larven zich vervolgens voeden via de wortels. Als ze verder groeien tasten ze vervolgens de wortelknollen, worstelstokken en zelfs het schors aan.

Taxuskever bestrijden

Het bestrijden van de taxuskever gebeurt met aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Om effectief te kunnen bestrijden is het belangrijk om zowel de larven als de volwassen variant van de Taxuskever aan te pakken. Aaltjes zijn ontzettend klein en dringen de engerlingen binnen. Als zij eenmaal binnen zijn, voeden zij zichzelf met de inhoud van de engerlingen. De engerlingen sterven hierdoor vanzelf, omdat er een bacterie uit het darmkanaal van de aaltjes vrijkomt. Na de dood van een engerling gaan de aaltjes weer op zoek naar nieuwe slachtoffers. Buiten een larve kunnen de aaltjes namelijk niet overleven. Op deze manier zorg je voor een natuurlijke bestrijding! Klik hier om de aaltjes te bestellen (/shop-...).

Wanneer Taxuskever bestrijden?

Over het algemeen kunnen de engerlingen van de taxuskever in het vroege voorjaar en in het late najaar bestreden worden. Dit is ongeveer vanaf halverwege maart tot begin juni en vervolgens weer vanaf half juli tot begin november. Vervolgens gaan de engerlingen vanaf november in rust. Aaltjes val Wanneer het niet gelukt is om de engerlingen te bestrijden, kun je dit ook bij de taxuskever toepassen. Bestrijd deze van begin mei tot begin november. Dit doe je door een val te plaatsen, namelijk de aaltjes val tegen taxuskevers van ECOstyle. Je verwijdert het folie en legt het plankje met de groeven gevuld met gel en aaltjes naar beneden, direct op de aarde onder de aangetaste planten. Verwijder vervolgens losliggende bladeren, je neemt hierdoor de natuurlijke schuilplaats weg van de taxuskever. De kevers zullen hierin terecht komen en net zoals de engerlingen geïnfecteerd worden met aaltjes.

Bekijk onze shop voor nog meer van deze onderhoudsproducten.

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten