Haagplanten

Taxusafval; een belangrijke basis tegen kanker

Geplaatst: 11/06/2020 Aangepast: 07/10/2020

Ooit geweten dat je met het inzamelen van taxusafval een belangrijke bijdrage kan leveren aan de bestrijding van kanker? De taxusnaald afkomstig van de Taxus Baccata bevat een stof genaamd baccatine. Deze stof is één van de belangrijkste grondstoffen bij het gebruik van chemotherapieën. Bij ongeveer de helft van alle chemotherapieën kiest met voor een behandeling met baccatine als grondstof, waarbij een kubieke meter voldoende is voor één chemotherapie. Het inzamelen van taxusafval loont, en niet zo’n klein beetje ook! 

Hoe u kunt helpen.

In de zomermaanden zijn diverse organisaties hard aan het werk om zoveel mogelijk taxussnoeisel in te zamelen. Hiermee dragen zij op een eenvoudige manier bij aan dit goede doel. U kunt hierbij helpen! Wanneer u de Taxus Baccata gaat snoeien, vergeet dan niet of het snoeisel in te leveren. Dit kan vaak bij uw plaatselijke gemeente, maar ook bij tuincentra, en tuin- of hobbywinkels. Ook zijn er diverse kleinere organisaties die speciaal ingericht zijn voor het ophalen van taxusafval, zoals Stichting Taxus Taxi.  

Het is belangrijk om te weten dat wanneer u bruikbaar taxusafval af wilt leveren, dat u uw haag ieder jaar snoeit. Alleen snoeisel dat een jaar oud is, is bruikbaar. Maak het afval bij voorkeur schoon zodat het vrij is van zand en andere bladeren. Raadzaam is daarom om voor het snoeien een zeil neer te leggen, omdat het materiaal hierdoor puur blijft. Bewaar het afval vervolgens niet in een dichte zaken, en houd het vrij van warme temperaturen. In de zon verdwijnt namelijk de baccatine uit de bladeren.

Kortom, het inzamelen van taxusafval is zeer waardevol. Doe mee!

Soortgelijke nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten