Haag bemesten

U heeft een haag in uw tuin, maar hoe zorgt u ervoor dat deze in topconditie blijft? Het bemesten van de haag is een onderhoudstaak die uw haag in de nodige voeding voorziet. 

De haag bemesten is belangrijk voor een aantal zaken. De voedingsstoffen stimuleren de groei en geven het blad de gewenste kleur.

Het toevoegen van meststoffen verhoogd ook de weerstand van de haag. Veel ziekten zijn gebreksverschijnselen die optreden bij een gebrek aan stikstof, fosfaat of kalium. Een goede meststof voor de haag voorziet de plant in alle behoeftes!

Waarom een haag bemesten

Als tuinliefhebber zien we graag een opgeruimde tuin. Door het snoeien en het opruimen van bladafval nemen we echter telkens een beetje voeding weg. Door te bemesten voorkomen we dat de bodem uitgeput raakt.

  • Optimale begroeiing van de haag
  • Juiste voedingsbodem
  • Wortelgestel behoudt de juiste plaats
  • Behoud van de natuurlijke, groene kleur
  • Extra weerstand tegen ziekten en plagen

Hoe bemest u de haag?

Het bemesten van de haag is geen ingewikkelde of tijdrovende klus. Afhankelijk van de soort haag is er een bepaalde hoeveelheid mest nodig per strekkende vierkante meter. Het is belangrijk om te kijken naar deze hoeveelheid, want niet alleen onderbemesting maar ook overbemesting kan negatieve gevolgen hebben voor de haag.

U kunt de meststoffen voor de haag uitstrooien aan de voet van de haag. Een nadeel is dat de mest dan nog even aan het oppervlak ligt. Een andere manier is door de meststof lichtjes in de grond te werken. Dit kan op voorzichtige wijze door de mest in de grond te harken. Let hierbij op dat u de wortels niet beschadigt.

grondstoffen bemesten haag • Gras en Groen Hagen

Wanneer bemest ik mijn haag?

Voor het bemesten van de haag is een logische cyclus belangrijk. We zorgen er op die manier voor dat de haag op de juiste momenten voeding krijgt. En de haag daar aanspraak op kan maken zodra deze weer aan het groeiseizoen begint.

In de natuur gebeurt hetzelfde. Bladeren die in de herst zijn afgevallen worden door allerlei schimmels (paddenstoelen) en micro-organismen omgezet in nieuwe voeding. In het voorjaar komt deze dan beschikbaar voor de plant.

Na een grotere mestgift in het voorjaar blijven we de voedingsstand op peil houden met twee kleinere mestgiften aan het begin van de zomer en het begin van de herfst.

Waarmee bemest ik mijn haag?

Myco Haag is hierbij de aangeraden meststof, en is speciaal ontwikkeld voor alle soorten hagen. Deze 100% organische meststof heeft de juiste samenstelling van NPK's om uw haag te voeden. Terra Fertiel en Terra Actif zijn organische bodemverbeteraars die zorgen voor een actief bodemleven.

Hoeveelheid meststoffen per 5 strekkende meter

  mrt-apr mei-jun aug-sep nov-dec
Myco Haag 250 gram 125 gram 125 gram  
Terra Fertiel 250 gram Eens per 3 jaar
Terra Actif 25 liter      

 

jaarlijkse onderhoud haag • Gras en Groen Hagen

Laat uw haag jaarlijks onderhouden

Gras en Groen kan voor u de haag op een vaste basis onderhouden. Op gezette momenten in het jaar helpen wij u om jarenlang plezier te houden van de haag. Wij bemesten dan uiteraard uw haag, maar voeren ook andere werkzaamheden uit.

Zo snoeien wij uw haag terug in vorm. Wordt de pH-waarde van de bodem gecontroleerd en waarnodig gecorrigeerd en kijken wij of er onregelmatigheden zijn zoals plaaginsecten of gebreksverschijnselen.
Klik hier voor meer informatie over onze onderhoudsservice.