Haag snoeien

In het tuinonderhoud, en dus ook in het onderhoud van uw haag, is het snoeien een onmisbare discipline. In het geval van de haag zorgt het snoeien ervoor dat hij sneller dichtgroeit, en dat ze mooi in model blijven. "Snoeien doet groeien", is een veelgebruikte uitspraak die dit perfect onderschrijft.

Voordat u gaat snoeien is het wel handig om het één en ander te weten over het snoeien. Niet elk moment is even geschikt en ook op een zonnige zomerdag kan het snoeien beter even uitgesteld worden. 

Enkele tips in vogelvlucht

  • Vormsnoei direct na aanplanting
  • De eerste snoeibeurt na de langste dag
  • Snoei met een scherpe heggenschaar
  • Maak de snoeigereedschappen regelmatig schoon
  • Snoei de haag aan de bovenkant iets smaller dan aan de onderkant
  • Hoe vaker u snoeit hoe compacter en dichter uw haag groeit

Wanneer de haag snoeien?

Waar de beste maanden wat betreft snoeien per plantensoort kunnen variëren, gelden er wel een aantal algemene stelregels. Direct na aanplanting moet de haag in model gesnoeid worden. Wanneer u de haag door Gras en Groen laat aanplanten zullen wij deze eerste modelsnoei voor u verzorgen.

Vervolgens is het aan te raden om de eerste snoeibeurt bij voorkeur na de langste van het jaar te laten plaatsvinden. De grootste groei is er dan uit, daardoor hoeft u later in het jaar niet nogmaals rigoureus te snoeien. De tweede snoeibeurt voert u vóór de vorstperiode uit. Op die manier gaat de haag strak de winter in en voorkomt u dat de haag deels invriest.

wanneer de haag snoeien • Gras en Groen Hagen
stappenplan snoeien van de haag • Gras en Groen Hagen

Op welke manier de haag snoeien?

We raden aan om het snoeien van de haag uit te voeren met een elektrische heggenschaar. Wanneer u een strakke heggenschaar wilt creëren, kunt u dit doen door een touwtje langs de haag te spannen. Wanneer u meer ervaring heeft kan dit ook uit de losse pols.

Het is sterk aan te raden om de haag boven iets korter te snoeien dan aan de onderkant. Hierdoor zal de gehele haag genoeg zonlicht krijgen, en zullen er wanneer de haag weer gaat groeien geen gaten ontstaan.

De onderhoudsservice van Gras en Groen

Gras en Groen kan voor u het mesten verzorgen. Wanneer u uw haag laat aanplanten bij Gras en Groen, zit de eerste bemesting bij de prijs van het aanplanten inbegrepen. Tevens kunnen wij u op dat moment voorzien van advies over het bemesten van uw haag in de toekomst, zodat u altijd de juiste frequentie en de juiste meststoffen zult gebruiken. Klik hier voor meer informatie over onze onderhoudsservice.

onderhoudsservice gras en groen • Gras en Groen Hagen