Wanneer haag aanplanten?

U heeft besloten om zelf een nieuwe haag aan te planten, maar wat is nu de geschikte periode? Niet elke haagplant kan namelijk zomaar het hele jaar rond aangeplant worden.

Natuurlijk houden wij daar rekening mee bij het beschikbaar maken van haagplant. Als de periode ongeschikt is blokkeren wij de verkoop. Haagplanten die u geleverd krijgt zijn dan ook altijd geschikt om op dat moment aan te planten.

Wilt u meer weten over het plantseizoen en wanneer u het beste aan de slag gaat met welk type plant. Lees dan hieronder verder en kom meer te weten over wanneer u de haag het beste kunt aanplanten.

Het aanplant seizoen

Van oudsher kennen wij een aanplant seizoen. Dit loopt vanaf begin oktober tot en met april. In dit seizoen kunnen planten gerooid worden uit de volle grond en succesvol worden aangeplant in de tuin.

Dankzij nieuwe kweekprocessen is hier voor een deel wel verandering in gekomen. Veel haagplanten worden tegenwoordig in een container of pot opgekweekt waardoor zij een sterke kluit ontwikkelen die bovendien in tact blijft als deze uitgeleverd wordt.

Haagplanten worden opgekweekt in een drietal varianten, te weten: Wortelgoed, kluit en kant-en-klaar. Alle drie de varianten kennen een eigen aanplantseizoen.

Aanplantseizoen wortelgoed

Een beperkt aantal haagplantsoorten zijn beschikbaar als wortelgoed. Dit betekend dat de planten met een blote wortel worden geleverd zoals op de volgende afbeelding is afgebeeld. 

Het grote voordeel van dit type kluit is dat de planten erg goedkoop zijn. Ze zijn namelijk snel op te kweken, eenvoudig te rooien en bovendien erg goedkoop te transporteren. Het plantseizoen van deze variant is kort. Er mogen namelijk geen bladeren aan de plant zitten om uitval/ inboet na het aanplanten te voorkomen.

  • Wortelgoed: aanplanten vanaf half november tot en met half april.
aanplantseizoen • Gras en Groen Hagen

Aanplantseizoen haagplanten met kluit

Vrijwel alle haagplanten worden in de volle grond gekweekt. Deze planten ontwikkelen zich op een natuurlijke wijze totdat deze gerooid worden. Handmatig om met een speciale machine worden deze haagplanten geoogst uit het veld. Vervolgens wordt er een stuk jute om de kluit gewikkeld en geknoopt zodat deze bijeengehouden wordt.

Tijdens het rooien wordt de haagplant ontdaan van een deel van de wortels. Om uitval te voorkomen is het dan ook zaak dat de plant in rust is. 

  • Kluit-planten: aanplanten vanaf 1 oktober tot en met 31 april.
haagplant met kluit • Gras en Groen Hagen

Pot planten en kant-en-klaar hagen

Wilt u buiten het traditionele plant seizoen toch uw haag aanplanten? Dan is er goed nieuws, want dat is zeker mogelijk. U kunt in dat geval ervoor kiezen om haagplanten te zetten die gekweekt zijn in een pot of container. Deze kluit blijft namelijk intact tijdens het transport van de kweker naar uw tuin en zal met wat extra water probleemloos aangroeien, ook in de zomer.

Ook alle kant-en-klaar hagen zijn geschikt om het hele jaar rond aan te planten. Een deel van de kant-en-klaar hagen zijn op een soortgelijke wijze gekweekt als pot plant. De kant-en-klaar hagen van Quickhedge zijn dusdanig gekweekt dat de kluit sterk genoeg is om ook in de zomer te verplant te worden.

  • Pot/ kant-en-klaar hagen: aanplanten kan het hele jaar.
soorten hagen • Gras en Groen Hagen